Fitre Nedir

14.12.2022
PAYLAŞ:
...

Fitre, müslümanlar arasında "fıtır sadakası" olarak bilinmektedir. Ramazan ayında oruç tutup bayrama ulaşmanın şükrü olarak bu kutsal ayın sonuna ulaşan müslümanların dinimizin buyruğu gereği ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü olduğu sadakadır.

Vacip olan fitre sünnetle sabittir.

Fitre Ne Zaman Verilir?

Fıtır sadakası olarak bilinen fitrenin, vacip olma vakti Ramazan Bayramı'nın 1. günü olmakla birlikte bayram girmeden önce de verilebilmektedir.

Hatta bayram öncesinde fitrelerin verilmesi daha faziletlidir. Fakat bazı âlimler bayram namazı öncesinde fitrelerin verilmesini müstehap olarak da kabul edilmiştir.

Fitre Sadakası Kimlere Verilir?

Fitre, sadaka veren kişinin bakmakla yükümlü olmadığı müslümanlara verilmelidir.

Bu sebeple fitre veren kişinin bu sadakalardan doğrudan veya dolaylı olarak yararlanmaması gerekmektedir.

*Fitre Aşağıda Yer Alan Kişilere Verilemez: 

● Anne, baba, büyükanne ve büyükbabalara

● Çocuklara ve çocukların çocuklarına ve bunlardan doğan çocuklara

● Eşe

● Babası zengin olup da bâliğ olmamış çocuğa

● Nisap miktarı malı bulunan kişilere

Fitre Sadakası Nasıl Belirlenir?

Fıtır sadakası, bir fakirin içinde yaşamış olduğu toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğin karşılanmasını sağlanacak şekilde hesaplanmalıdır. Fitre, mazlumların bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunma amacı güdülerek belirlenmelidir.

Günümüz koşullarında fitre sadakasını hesaplarken öncelikle bir kişinin günlük (2 öğün) olarak normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın belirlenmesi gerekir.

Fitre sadakası, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülkemiz için 28 TL olarak belirlenmiştir.

 

YEDİ BAŞAK DERNEĞİ HER DAİM MUHTAÇLARIN YANINDA!

Pandemi süreci, tüm dünyada etkisini devam ettirirken ihtiyaç sahiplerine ulaşarak onların yüklerini hafifletmek, derneğimiz için birincil bir amaç olmuştur.

Sizler de fitrelerinizi ve zekatlarınızı bizlerle paylaşarak besmele ile çıktığımız bu yolda, iyilik kervanına katılabilir ve muhtaç insanların sofralarına konuk olabilirsiniz.

Vereceğiniz fitrelerle evinde eğitime devam etmekte olan binlerce öğrenciye ve ayrıca ihtiyaç sahibi ailelere ulaşacaksınız.


“… Onu tutabilecek olanların bir çaresizi doyuracak kadar fidye (fitre) vermesi gerekir. Kim gönülden (daha fazla) bir hayır yaparsa onun için iyi olur…” (Bakara, 2/184)


FİDYE NEDİR?

Fidye, bir kimsenin bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarılması için ödenen bedel demektir.

Dinî bir terim olarak fidye, oruç ibadetinin eda edilememesi nedeniyle veya hac ibadetinin edası sırasında işlenen birtakım kusurların giderilmesi için ödenen maddi bedeli ifade etmektedir.

Fitre miktarı hesaplama: A x 1

Fidye miktarı hesaplama: A x (Oruç tutulamayan gün sayısı)

Ebû Saîd el-Hudrî’den gelen bir rivayet göre: “Biz Resûlullâh devrinde fitreyi yiyecek maddelerinden 1 sâ’ olarak verirdik. O zaman bizim yiyeceğimiz arpa, kuru üzüm, hurma ve yağı alınmış kuru peynir idi.”[5]

*Abdullah İbn Ömer’den nakledilmiştir: “Hz. Peygamber fitrenin insanlar bayram namazına çıkmadan önce verilmesini emretmiştir" (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, IV, 183.)

"Bereket ve paylaşma ayı olan Ramazan-ı Şerif geldi. Ramazan-ı Şerif'in nuru ve bereketinden yararlanacağımız şu günlerde, gelin gönüllere konuk olalım."

BİRLİK BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR!

Global kapsamda bulaşıcı hastalık nedeniyle mücadele edilen şu günlerde, birçoğumuz salgın yüzünden yakınlarımızı ve sevdiklerimizi kaybettik. Etrafımızda bulunan birçok insan hastalıkla imtihan edildi ve sıkıntılar yaşadı.

Bu yüzden dünya çapında yaşanan bu zor günlerde birlik ve beraberliğin, dayanışma ve paylaşmanın verdiği mutluluğu da derinden yaşayarak bu zorlukları aşacağımıza dair inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik.

Bu inançla ihtiyaç sahiplerine durmadan, yorulmadan elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışıyoruz.

"Ramazan kelimesi öyle anlamlı öyle güzeldir ki… Yağmur ve temizleme anlamına gelen bir kelimeden türemiştir. Vakit temizlenme ve yardım etme vaktidir."

Ramazan ayında nasıl ki oruç tutmak mühim bir vazifeyse paylaşmak ve muhtaca yardımcı olmak da müslümanların en önemli görevlerindendir.

Resûl-i Ekrem Hazretlerinin "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan kurtuluş"

diyerek işaret buyurduğu Ramazan ayını temizlenme ayı olarak görmemiz kaçınılmazdır.

Yedi Başak Derneği olarak senelerdir yaptığımız gibi Ramazan ayında da kardeşliğimiz ve dostluğumuz pekişsin diye mazlum insanların yardımına koşmaya devam ediyoruz.

Bağışçılarımızın desteği sayesinde birlik ve beraberliği tesis etme çabamızı kesintisiz olarak devam ettiriyoruz.

YEDİ BAŞAK DERNEĞİ HER YERDE

Yurt içinde temsilciliğimiz bulunan noktalarda temsilcilerimiz ve gönüllü ekiplerimizle birlikte başlatmış olduğumuz bu seferberlik, yurt dışındaki çabalarımızla da devam etmektedir.

Kardeşlik bilinci ile çıktığımız bu yolda sizlerin derneğimize bağışladığınız fitreleri bizler de bilinçli bir organizasyon ağı kurarak muhtaç insanlara ulaştırıyoruz.

Siz değerli hayır sahiplerinin bizlere emanet etmiş olduğu fitre ve zekatları ihtiyaç sahibi insanlara gıda kolisi, kumanya yardımı, erzak yardımı, şefkat/giyim mağazası, su kuyusu, eğitim yardımı, sürdürülebilir kalkınma, ve nakdi yardım şeklinde ulaştırıyoruz.

Yedi Başak Derneği ekipleri, ihtiyaç sahibi aileleri bizzat ziyaret ederek  kumanya/erzak yardımlarını gıda kolileri şeklinde gerçekleştirirken yetimlerimizin ve muhtaç insanların kıyafet ihtiyaçlarını da şefkat mağazamız aracılığıyla karşılıyor.

Yurt içi ve yurt dışında bulunan muhtaç ailelere ve yetimlere ulaştırılacak olan yardım paketlerimiz, bizlere desteklerini esirgemeyen bağışçılarımız sayesinde hazırlanmaktadır.

Temel gıda maddelerinin yer aldığı gıda kolilerini sizlerin bizlere vekaleten teslim ettiğiniz fitre ve zekatlarınızla hazırlıyoruz.

İftar ve sahurda bir ailenin sofrasına konuk olun! 

Yılın 365 günü ihtiyaç sahibi insanların hayatta kalma mücadelesine destek olan Yedi Başak Derneği olarak üzülerek şunu belirtmeliyiz ki düzenli ve sağlıklı bir biçimde yemeklere ulaşamayan birçok  yetim çocuk  ve fakir  aile bulunmaktadır. Bu yüzden onların sofralarına katkıda bulunmak için büyük uğraş veriyoruz.

Bu mübarek Ramazan ayında da kendi ülkemiz başta olmak üzere Suriye, Filistin, Gazze, Afrika, Endonezya, Arakan, Bangladeş, Yemen ve dünya coğrafyasında yer alan birçok ülkeye siz değerli kardeşlerimiz sayesinde su kuyuları açıyor, iftar ve sahur vakitlerinde gıda kolisi desteği sağlıyor, ihtiyaç sahiplerini şefkat mağazamızla giydiriyoruz.

Bu mübarek Ramazan ayında, susuz gönüllere su kuyuları açmaya gayret eden derneğimiz  Yüce Rahman'ın izniyle kurak çöllere birçok su kuyusu açtı.

Endonezya’ya Acil Yardımlar kapsamında da titiz emekler veren derneğimiz, sizlerin fitre ve zekat bağışları ile yetimhanelere Umut olacaktır.

Yurt dışı Faaliyetlerimiz

Özellikle ambargo ve ablukanın devam ettiği Gazze ve Arakan kamplarında meydana gelen yangınlar sebebiyle birçok aile mağdur ve muhtaç olmuştur.

Evini ve yurdunu terk etmek zorunda bırakılan Gazze, Yemen, Arakan, Endonezya, Afrika, Bangladeş’te mültecilere bağışlarınızı ve selamlarınızı iletebilmek için Yedi Başak Derneği olarak sizler için oralardayız.

Şefkat Mağazaları

Yedi Başak Derneği kapsamında, kurmuş olduğumuz Şefkat Mağazaları ile yetim yavrularımızın ve ihtiyaç sahiplerinin kıyafet ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

Özellikle Bayram döneminde, derneğimiz tarafından tespit edilen yetim çocuklarımıza mağazalarımızda yer alan kıyafetlerle onların gönüllerinde ‘Umut’ oluyoruz.

Şefkat mağazalarımızda kendilerine istedikleri kıyafet modelini alabilme imkanı sunulan yetimlerimiz ve ihtiyaç sahipleri, yeni kıyafetler edinmiş olmanın sevincini yaşamaktadır.

Ramazan ayının getirmiş olduğu bereket ve paylaşmanın sevinci ile siz değerli bağışçılarımızın bizleri vekil kılacağı fitre ve zekatlarla bu sevince katılmaktayız.

Paylaşmanın ve kardeşliğin yansıması olan amellerimizle insanlığa katkı sağlayacağımız şu mübarek günlerde, paylaşmanın vereceği huzur hissiyatından mahrum kalmayalım.

Yedi Başak Derneği olarak çıkmış olduğumuz bu yolda Ramazan ayı boyunca Afrika başta olmak üzere Arakan, Bangladeş, Filistin, Gazze, Yemen gibi birçok ülkeye su kuyusu açarak Ramazan ayında susuz gönüllere su serpiyoruz.

Yedi Başak Derneği fitrelerinizi ve zekatlarınızı vekâleten kabul ederek tamamen zekatın kullanılacağı alanlarda kullanarak direk fakirlere, yoksullara ulaştırıyor.

Yedi Başak Derneği olarak fitre, sadaka, zekat bağışlarınızı başta yetimler olmak üzere yurt içi ve yurt dışı tüm ihtiyaç sahiplerine nakdi yardım olarak ulaştırılması konusunda vekaletlerinizi kabul ediyoruz.

Biriken fitre ve zekatlarınızı, yardım bekleyen acil yardım bölgelerine, derneğimizin düstur edindiği sorumluluk bilinciyle güvenli bir şekilde ulaştırıyoruz. Siz değerli bağışçılarımızın desteğiyle kurak ve susuz çöllere su kuyusu açan Yedi Başak Derneği, desteklerinizle yoluna devam etmektedir.


GELECEK İYİLİKLE GELECEK!  

<p>Yardım Kuruluşu<b> Yedi Başak İnsani Yardım Derneği </b>2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 7. maddesi uyarınca T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen 14/09/2020 tarih ve 23280 sayılı Olur’ları ile Yardım Toplama iznine sahiptir. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 16. Maddesi gereğince T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü birimlerince denetlenmektedir.</p><p>5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre derneğimiz kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almamaktadır. Online Bağış sayfamızdan yapmış olduğunuz bağışlardan vergi ve banka kesintisi alınmamaktadır. Yaptığınız bağışın tamamı derneğimize ulaşmaktadır.</p><div><br></div>