Kurban Bağışı

14.12.2022
PAYLAŞ:
...

Kurban Bayramı'nın Dinimizdeki Yeri ve Önemi

Kurban Bayramı İslam aleminin hac görevini yerine getirdiği bir vakittir. Sözlükte ‘’Kurban’ ’Allah’a yaklaşmak ve Allah’ın da kullarına yaklaşması anlamına gelen bir sözcüktür.
Dini bir bayram olarak İslam dünyasında kutlanan Kurban Bayramı yardımlaşmayı, bereketi, bolluğu, eşitliği ve ibadeti temsil eder. Kurban Bayramının ilk çıkışı Hz. İbrahim’in tek oğlunu Allah’a kurban etmek istemesiyle başlar. Bu olaydan sonra tüm İslam alemi rabbine olan sevgi ve bağlılıklarını göstermek için bir ibadet aracı olarak hayvanları kullanır ve hayvanlarını Allaha kurban ederler. Kurban Bayramı’nı diğer bayramlardan ayıran en temel özellik, bu bayramın en derin kardeşlik ve yardımlaşma duygusu içermesidir. Kurban kesen her aile, kesilen hayvanın etini başka aileler ve yoksul kimselerle paylaşarak yardımlaşır. Bu sayede Kurban Bayramı İslam aleminin, ‘’komşum açken ben tok uyuyamam’’ diyen bir peygamberin ümmeti olduğunu kanıtlar niteliktedir. Kurban Bayramı’nda hala sürdürülen bazı gelenekler de vardır.

Çocuklara harçlık vermek, evde misafir ağırlamak ve bayram namazı da Kurban Bayramının en bilinen gelenekleri ve ibadetleridir. Maddi durumu elverişli olan herkes kurban kesmekle sorumludur. Yani kurban maddi durumu elverişli olan Müslüman kimselere farzdır. Maddi durumu el vermeyen kimseler kurban kesmekle yükümlü değillerdir. Durumu iyi olan kişiler yoksullara ve kurban kesemeyen kimselere yardımda bulunur ve bu sayede eşitlik sağlanmış olur. Bu ibadet sadece toplumu değil kişiyi de ruhen besleyen bir ibadettir. Kişiyi cimrilik hastalığından, dünya malına olan meraktan kurtarır ve sosyal dengenin korunmasına yardımcı olur. Yoksul ve durumu kurban kesmeye elverişsiz kimseleri de aldığı yardımlar sayesinde rabbine şükretmeye sevk eder.

Maddi durumu iyi olmayan kimseler de kendini toplumun bir parçası ve ferdi olarak görme imkânı bulur. Kurban Bayramı ve kurban kesme ibadeti hem bireysel hem de toplumsal bir farkındalığa sebep olur. İnsanları her türlü yardımlaşma ve birbirinin yarasını sarmaya teşvik eden İslam dini sayesinde daha iyi yöne giden bir toplumun temelleri atılması amaçlanır. Kurban Bayramı bireylerin hoşgörü ve sevgiyi yüreğinde taşıması gerektiğini ayrıca yardımlaşmanın dinin temel taşlarından biri olduğunu öğretir.

<p>Yardım Kuruluşu<b> Yedi Başak İnsani Yardım Derneği </b>2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 7. maddesi uyarınca T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen 14/09/2020 tarih ve 23280 sayılı Olur’ları ile Yardım Toplama iznine sahiptir. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 16. Maddesi gereğince T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü birimlerince denetlenmektedir.</p><p>5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre derneğimiz kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almamaktadır. Online Bağış sayfamızdan yapmış olduğunuz bağışlardan vergi ve banka kesintisi alınmamaktadır. Yaptığınız bağışın tamamı derneğimize ulaşmaktadır.</p><div><br></div>