Yetim Yardımları

02.01.2023
PAYLAŞ:
...

  *Bakara Suresi, 177. Ayet: Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah'a, ahiret gününe, meleklere, Kitaba ve peygamberlere iman eden; mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip dilenene ve kölelere (özgürlükleri için) veren; namazı dosdoğru kılan, zekatı veren ve ahitleştiklerinde ahitlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenlerin (tutum ve davranışlarıdır). İşte bunlar, doğru olanlardır ve müttaki olanlar da bunlardır.

*Bakara Suresi, 215. Ayet: Sana neyi infak edeceklerini sorarlar. De ki: "Hayır olarak infak edeceğiniz şey, anne-babaya, yakınlara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışadır. Hayır olarak her ne yaparsanız, Allah onu şüphesiz bilir."

Yetim Kime Denir?

Fıkıh kitaplarında daha çok “henüz büluğ çağına ermeden babasını kaybetmiş olan çocuklar için kullanılır.” Kültürümüzde yaygın olan anlam da bu şekilde kullanılmaktadır. Yani küçük yaşta –ergenlik çağına ermeden- babasını kaybeden çocuğa “yetim” denir.

YETİM YARDIMLARI

YETİMLERİN ELİNİ BİRLİKTE TUTALIM

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve sivil toplum örgütlerinin yapmış olduğu araştırmalar sonucuna göre dünya genelinde 140 milyondan fazla çocuğun savaşlar ve doğal afetler gibi sebeplerle ailelerini kaybettiği ve bu çocukların hayatlarını öksüz, yetim olarak sürdürdüğü görülmektedir.

Unicef kayıtlarına göre "Bir çocuğun anne babasından birini veya her ikisini kaybetmesi, çocuk için maddi manevi birçok sorunun başlangıcı olabilmektedir. Örneğin dünya genelinde her üç saniyede bir, yani her gün ortalama 10.000 çocuk yoksulluk, açlık veya bunlara bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Bu rakamın büyük bölümünü yetim ve kimsesiz çocukların oluşturduğu bilinmektedir. Eldeki veriler bu konuda durumun en endişe verici olduğu ülkelerin büyük bölümünün Sahra-altı Afrika ve Güney Asya’da bulunduğunu göstermektedir. Geçen 10 yıl içerisinde silahlı çatışmalarda 2 milyondan fazla çocuğun öldürüldüğü, 1 milyondan fazlasının yetim kaldığı, 6 milyondan fazla çocuğun da ağır yaralandığı veya çatışmalara bağlı sebeplerle engelli olduğu görülmektedir. Ayrıca dünya üzerinde 15 milyondan fazla çocuğun mülteci olup göç etmek zorunda kaldığı ve 10 milyona yakın çocuğun da bu süreçteki olumsuzluklardan etkilenip ağır travmalar yaşadığı bilinmektedir.”

Dünya genelinde farklı bölgelerde gerçekleşen krizlerden, savaşlardan ve zorluklardan etkilenen çocuklar, tüm masumiyetleri ile sevgiye ve şefkate muhtaç yaşamaktadır.

İşgal, doğal afet, çatışma, bakımsızlık, yoksulluk, salgın, açlık gibi birçok nedenden ötürü çocuklar, ebeveynlerden birini ya da her ikisini kaybederek sahipsiz kalmaktadır.

Sahipsiz kalan yetimler, etraflarında meydana gelebilecek olan bütün tehdit ve suistimallere karşı korumasız hale gelmektedir.

Dünyanın her yerinde ailesiz kalan çocuklar, insan kaçakçılığı ve organ mafyası başta olmak üzere, yasadışı evlatlık verilme gibi tehditlerle karşılaşabilmektedir.

Bu sebeple, yetim olan çocuklarımız için yapılan yardım faaliyetleri, onların kendi dünyalarında güvende hissetmesini sağlayacaktır.

Ülkemiz başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında binlerce yetim sizlerin desteğini beklemektedir. Dünyadaki her çocuğun doğduğu andan itibaren en temel hakkı güvenli yaşamdır. Dünyaya gelen çocukların barınma, sağlık, eğitim gibi birçok hakkı bulunmaktadır. Yetim çocukların sömürülmesine karşı toplum olarak tepkimizi ortaya koymamız bizim insanlık vazifemizdir.

Bu kapsamda Yedi Başak Derneği'nin yürütmüş olduğu ‘yetim yardımları’ faaliyetleri, yetim çocuklarımızın hak ettikleri normal şartlarda yaşamalarına destek sağlamaktadır.

Bunun yanında yetimlerimizin ailelerini de destekliyor ve yetim çocuklarımızın hak ettiği yuvada yetişmeleri için çaba gösteriyoruz.

Yetim Annesi Olmak!

Savaş ve salgın hastalıklar sebebiyle mağduriyet yaşayan yetim anneleri, çocuklarının ve kendilerinin hayatta kalabilmesi için elinden geleni yapmaya çalışmaktadır. Yetim annelerinin kriz ortamında sürdürdükleri bu çaba ne yazık ki kısıtlı kaynaklar sebebiyle boşa çıkmaktadır. Derneğimiz bünyesinde yetim annelerine ve yetim çocuklarımıza psikolojik destek de dahil olmak üzere bir çok alanda yardımlarınızı ulaştırmaya gayret ediyoruz.

Dünyada ulaşabildiğimiz yetimlerimizin eğitim süreci için de yetimhane inşa ediyoruz. Siz değerli bağışçılarımızın, yetim çocukları desteklemek için bağışlamış olduğunuz bağış miktarları ile yetimhaneler kuruyor, yetimlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor, onların yüzlerinde gülümsemeyi görmek için çabalıyoruz. Yetim çocuklarımıza sağlanan barınma desteği sayesinde onlara özel düzenlenen aktiviteler ve eğitimlerle çocuklarımızın yüzünü güldürüyoruz.

SAVAŞ BÖLGESİNDE YETİM OLMAK

Özellikle savaş ve çatışma ortamlarında yetim kalan Müslüman çocuklar ne yazık ki kendi dinlerine ve örflerine göre eğitim görememektedir.

Hatta yetim bırakılan çocuklar, İslam dininden uzak olarak eğitilmektedir.

Yedi Başak Derneği olarak yavrularımızın eğitimleri için bağışçılarımızın bağışları sayesinde yetimhaneler inşa ederek yetimlerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik faaliyetleri sürdürüyoruz.

 Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben ve yanakları solmuş dul kadın, kıyamet gününde, yan yana iki parmak gibi beraber olacağız. Mevki ve güzellik sahibi bu kadın, kocasından dul kalmıştır. Kendini yetimlerine adamış ve bu durum onlar evleninceye ya da ölünceye dek böyle devam etmiştir." [(İbn Mâlik (R.A) Ebû Dâvud (R.A)]

Sen de Yetim Çocuklara Elini Uzat...

Yetim çocukların her yıl sağlık, gıda, eğitim, kıyafet gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Yetim çocukların güvenli ortamlarda büyümelerini sağlamak amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerimiz gıda kolisi, erzak yardımı, şefkat mağazası, yetimhane, su kuyusu, barınma desteği, sosyal aktivite psikolojik destek gibi birçok alanı içermektedir.

Yetim çocuklarımızın ihtiyaçlarına göre yürüttüğümüz faaliyetlerimiz için sizler de bağışta bulunarak destek sağlayabilirsiniz.

Ülkemiz başta olmak üzere Suriye, Afrika, Yemen, Gazze, Bangladeş, Filistin, Endonezya ülkelerinde yardım bekleyen muhtaçlara yardımlarınızı ulaştırabilmek için elimizden gelenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz.

 Bir kimse, Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir suç işlemediği takdirde, Allah Teala onu mutlaka cennete koyar". (Tirmizî, Birr 14.)

Kimsesiz çocuklarımızın barınma ve eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için yapmış olduğumuz yetimhane, Kur'an kursu, okul ve ev inşa etmenin yanısıra inşaat malzemeleri başta olmak üzere sağlık hizmetleri gibi proje bazlı çalışmaları da yürütüyoruz.

Gazze Yardım Bekliyor

Gazze’de meydana gelen saldırılar sebebiyle birçok aile evsiz, evlatsız, yetim ve sahipsiz kalmıştır. Bu sebeple Yedi Başak Derneği olarak öksüz ve yetimlere sahip çıkabilmek için onlara elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz.

Kimsesiz insanları mutlu etmeye yönelik çabamızda siz değerli bağışçılarımızın desteği bizim için önemlidir.

Yetim yardımları için dilediğiniz miktarda bağış yapabilir, fitre ve zekatlarınızda bizi vekil kılarak ulaştırabilir, yetim yavrularımızın ihtiyaçlarına yönelik faaliyetlere el uzatarak onlara destek olabilirsiniz.

Üç kişiye kıyamet gününde Allah nazar etmez, onları tezkiye etmez ve onlar için elim bir azap vardır: Okuturken yetimi ezen hoca, ihtiyacı yokken dilencilik yapan kimse, yaranmak için sultana dalkavukluk yapan adam. " [Ravi: Hz. Ibni Abbas ((R.A)] Ben ve yetime bakan kimse cennette şöyleyiz. Orta parmağı ile başparmağını yan yana getirip aralarını açıp kapayarak işaret etti.” (Buhari, Talak 14, Edeb, 24.) 

 “Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 250.)

Yetim çocuklarını mutlu etmek ve desteklemek için yapılmış olan şartsız yetim yardımları havuzunda toplanarak değerlendirmektedir.

Bu kapsamda havuzda toplanan bağışlarınız tarafımızdan gıda kolisi, yetimhane, Şefkat mağazaları, erzak, su kuyusu gibi yardımların yetimlere ulaştırılmasını sağlayacaktır.

Şefkat Mağazaları

Özellikle kış günlerinde soğuğa karşı savunmasız kalan yetim çocuklara ihtiyaçlarının karşılanması için bot, ayakkabı, çorap, atkı, bere eldiven, mont, kazak, gömlek pantolon; ayrıca bayramlarda bayramlık ihtiyaçlarının karşılanması için de giyim yardımlarında bulunulmaktadır.

Sizler de bir yetimin yüzünde Umut olmak için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

Yedi Başak Derneği, görevli ve gönüllü ekibi ile siz değerli bağışçılarımızın desteği sayesinde yetimlerimizin elinden tutmaya devam edecek.

 Nisa Suresi, 36. ayet: “Allah'a ibadet edin ve O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Anne-babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa ve sağ ellerinizin malik olduklarına güzellikle davranın. Çünkü Allah, her büyüklük taslayıp böbürleneni sevmez.”

Allah katında en sevimli ev, içinde yetime ikram olunan evdir.” (Taberani, Mu’cemu’l-Kebir, XII, Hadis no: 13434.)

 Yetim Çocuklara Eğitim Fırsatı

Sizlerin vereceği bağışlarla ücretsiz eğitim alma fırsatı yakalayan yetim kardeşlerimizin tüm ihtiyaçları tarafımızca karşılanmaktadır.

Özellikle dünyada yaşanan kriz ortamlarından etkilenen çocuklarımızın eğitim başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması onlar için bir umuttur. Çünkü dünya genelinde birçok yetim çocuk çocuk işçi olarak çalıştırılarak suistimal edilmektedir.

Bu yüzden yetimlere barınma ve eğitim desteği sağlayan derneğimiz ‘İnsani Yardım’ faaliyetleri ile yetimlerimizin hayatlarını kolaylaştırıyor.

Siz hayırsever bağışçılarımızın bizlere ulaştırmış olduğu fitre, fidye, zekat, kumanya yardımı, kurban, sadaka gibi yardımları yetimlere ulaştırarak onların yüzlerindeki gülümsemeye şahit oluyoruz.

Sizler de Allah yolunda ilim tahsil etmek isteyen ve en önemlisi acil barınma desteği talebinde bulunan yetimlerimize destek sağlayarak onların yanında olabilirsiniz.

Yetim yardımları için Yedi Başak Derneği web sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda bağışlarınızı bize ulaştırabilir, bizden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Unutmayalım ki Cenab-ı Allah yetimlerin korunmasını buyurmuştur.

Haydi birlik olup yetimlerin elinden tutalım. Yetimleri sevindirelim, beraber sevinelim.

<p>Yardım Kuruluşu<b> Yedi Başak İnsani Yardım Derneği </b>2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 7. maddesi uyarınca T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından verilen 14/09/2020 tarih ve 23280 sayılı Olur’ları ile Yardım Toplama iznine sahiptir. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 16. Maddesi gereğince T.C. Gaziantep Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü birimlerince denetlenmektedir.</p><p>5520 sayılı kurumlar vergisi kanununa göre derneğimiz kurumlar vergisi mükellefleri arasında yer almamaktadır. Online Bağış sayfamızdan yapmış olduğunuz bağışlardan vergi ve banka kesintisi alınmamaktadır. Yaptığınız bağışın tamamı derneğimize ulaşmaktadır.</p><div><br></div>